2 Eylül 2012 Pazar

Bükreş:(Romanya'nın başkenti)-Bucharest(The Capital of Romania)

       

      Bükreş'e ilk olarak 16 Şubat'ta Romanya'ya ilk defa geldiğimde göz ucu ile bakabildiğim kadar bakmıştım.Başkent olmasından dolayı kış günü dahi kalabalıklığını ve tehlikeli oluşunu gözlemlemiştim.6 ay boyunca bu büyük şehri gezme fırsatım olmadığı için içimde bir burukluk vardı.Büyük bir eksiklik sayıyordum.Neyse ki dönüşte Romen arkadaşımın benim ile Bükreş'e gelmesi bize Bükreş'i gezme fırsatı sundu.
        Otobüs ile Gara de Nord'a gelip eşyalarımızı Emanet kısmına yaklaşık 3-7 lei arası hem de 24 saat bırakma hakkı ile teslim edip gezimize başladık.Neredeyse çoğu yer için metro kullandık.Gara de Nord'da metro istasyonu bulunmakta ve bir günlük sınırsız kartlar satılmakta.Hem de 6 lei gibi çok uygun bir fiyata.İlk olarak daha önceden araştırma yapıp kararlaştırdığımız şekliyle Parlamento binasına dışarıdan ziyarette bulunduk.Çünkü zamanımız kısıtlı ve gezilecek çok yer vardı.

İkinci durağımız Parlamento binasından yaklaşık 20 dakika uzaklıktaki bir parkta bulduk kendimizi.Sanıyorum ki Herastrau Park orada bulunuyor.




      Birkaç farklı yerden sonra şehrin en önemli simgelerinden biri olan "Zafer Anıtı"(Triumphal Arch)'a ulaştık.1935 yılında Paris'teki anıta benzer şekilde yapılmıştır.

Metro istasyonundan bir görüntü.Bükreş oldukça geniş bir metro ağına sahip.Komunist lider Ceauşescu zamanından kalma metrolar günümüzde de hala kullanılmakta ve yaygın hale getirilip,yenilenmekte.Basık metro istasyonları bizimkiler gibi yaz günlerinde serin değil,aksine aşırı sıcaktır.Bu yönü ile hoşuma gitmedi.Çoğu kişi metro kullanıyor ve bu yüzden aşırı kalabalık.


Bütün bankaların genel merkezleri bu şehirde bulunduğu için bir iki tane fotoğraf koymasam olmazdı:) Banka binaları da tarihi dokuları bozulmamış biçimde korunmakta ve hala kullanılmakta.

Athenaeum Bucharest.Halktan toplanan 1 lei'ler ile zamanında Fransız mimar Albert Galleron tarafından yapılmış ve hala da konser alanı olarak kullanılmaktadır.Gerçekten bir sanat harikasıdır ;)

 Devrim'de hayatını kaybeden vatandaşlar için dikilmiş bir anıttır.Tepe kısmında o zaman dökülen kanı yansıtan ,kırmızı boya da vardır.

             

(Nicolae Ceaușescu'nun konuşma yaptığı balkon.Hep videolarda görmüştüm ve gerçek hayatta görme şansım oldu)


Eski şehir(Old Town)'dan birkaç fotoğraf.
-------------------------------------------------------------------------------------

Yanlış hatırlamıyorsam Başbakan'ın bulunduğu yerdi burası.
-----------------------------------------------------------------------------------------
 Romanya'nın önemli sembollerinden biri de Kurt sembolüdür ve genelde bir dişi kurt,yavrular bu memelerden beslenirken resimler ve heykeller vardır.Türk sembollerine benzerlik vardır ve bu da şaşırtıcıdır.
Patriarşi Sarayı'ndan bir görüntü.(Bucharest Patriarchal Palace)

-------------------------------------------------------------------------------------

Vlad Tepeş(kazıklı voyvoda)'nın komuta merkezi olan yer ;) Şu an yenileme çalışmaları yapılmakta.
---------------------------------------------------------------------------------------


Adından da anlaşıldığı gibi o dönemlerden kalma bir Han.
-----------------------------------------------------------------------



Ayrıca son olarak Bükreş ile ilgili şunu değinmem lazım ki Türklerin yoğunlukta olduğu bir bölgedir.Bunu trafikten anlayabilirsiniz :) Birçok Türk restorantı bulunuyor.

Ayrıca Ceauşescu zamanında birçok klisenin önüne büyük binalar yapılmıştır.Bu da devrik liderin dini engellemeye çalıştığının bir göstergesidir.Sıklıkla karşılaşabilirsiniz.Alttaki resim bunun en açık örneğidir. ;)





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder