4 Eylül 2012 Salı

Romanya Hakkında Önemli ya da Genel Bilgiler(Some Important or General Informations on Romania)

(Peleş Castle-Brasov)


Merhaba arkadaşlar.Öncelikle Romanya hakkında biraz bilgi vererek yazıma başlıyorum.



*Romanya yaklaşık 20 milyon nüfusa sahip,AB üyesi fakat Schengen üyesi olmayan bir ülke.

*2 ayrı ülkeden oluşmakta olup 1 Aralık 1918 tarihinde tek isimle anılmaya başlamıştır.Transilvanya+Romanya'nın birleşimi.Güneyde Romanya bölgesi(Bükreş başkent),kuzeyde ise Transilvanya bölgesi(Dünya'nın en harika yerleşim alanlarından birisi).
*Türk vatandaşları ,Romanya için vizeye ihtiyaç duyuyor.
*Herkesin düşündüğü gibi çingeneler ülkesi değil.Düşünülenin aksine gayet modern,rahat insanların ülkesi.Tabii ki çingene(gypsy) insanlar var,bizim ülkemizde olduğu gibi.Fakat genellikle bükreş çevresinde ya da asıl Romanya topraklarında görmek mümkün.Transilvanya bölgesi ülkenin kuzeyinde,daha çok temiz ve hoşgörülü insanlardan oluşuyor.
*Dansçılar ve muhteşem dj müzikleri ile gece hayatı oldukça hareketli.İçkiler Türkiye'ye göre oldukça ucuz.Örneğin bir clubta 4 lei(yaklaşık 2 tl)bir bira içebiliyor ve okul döneminde öğrenci partileri olduğu için giriş ücreti ödemiyorsunuz.Ödeseniz bile 10 lei'yi geçmiyor.
*Yolları çok düzgün değil.Hatta kendileri de bu yüzden çok yakınıyorlar.
*Komünizm'den yeni kopmuş sayılabilecek bir ülke.80'lerin sonu 90'ların başında sona erdi ve halk ve ülke kendini yavaş yavaş topluyor haliyle.Fakat gelişmekte genel olarak.
*Tren ağı geniş çaplı olan bir ülke.Temiz diyemem,çingeneler ya da sarhoşlar çok denk gelebilir.Ama genelde tercih edilen ulaşım aracı.Temiz vagonlar da yok değil.Fiyatına göre kalite ve hızına göre fiyatlandırma var.
*En ünlü içkileri tuica (wikipedia öyle diyor) :) Oldukça güçlü ve alkol oranı bir hayli yüksek Romen içkisi.Genelde ev yapımı bulabilirsiniz.
*Romenler diğer Avrupa ülkeleri gibi trafik kurallarına ve uygulamalara uyan bir toplum.Bu yanı çok güzel.Fakat biz Türk vatandaşları için biraz garip olabilir.Yaya geçidi dışında geçiş yapmanız yasak.Yaya geçidinde bir adım attığınız takdirde arabalar sizin için sabırla durmak zorunda ki duruyorlar :) Bazı trafik kuralları farklı ama çok büyük bir 
fark yok.Türk trafiğiyle alakası yok :)
*Eğer turist iseniz ve kalacak yeriniz yoksa Bükreş'te Friend's Hostel tavsiyedir.Geceliği 9-10 euro arası ve kahvaltı da var.Genelde hostel tercih edebilirsiniz.Ucuz ve kaliteli hizmet sunuyorlar.Bu siteden ulaşabilirsiniz.
http://www.booking.com/ -rezervasyon ücretsiz bildiğim kadarıyla.Hostelworld.com ücret kesiyor.

*Erasmus öğrencileri için kısa notlar:
1-Vize ve diğer harçlardan muafsınız.Erasmus ofisinden alacağınız belge ile vergi dairesine gidip işlemlerinizi yapıyorsunuz.Zaten ofisiniz yönlendirecek.
2-Ödeyeceğiniz tek ücret Pasaport cüzdan ücreti olan 55-60 tl arasında değişen ücret.
3-Sigorta yaptırmanız gerekiyor.En ucuzu "HDI" ya da "Güneş Sigorta".70 tl'yi geçmez.
4-Pegasus en ucuz uçak şirketi.gidiş 170-200 tl arası.İnternetten kendiniz satın alırsanız 60-70 tl gibi komisyon ücreti ödemek zorunda kalmazsınız.İzmir'den İstanbul aktarmalı olarak Bükreş'e uçak var.İzmir'de valliz verip,Bükreş'te alıyorsunuz.Onun dışında İstanbul'dan 50-100 tl'ye Bükreş'e ya da diğer illere otobüsler var.Ama çekilecek çile değil tavsiye etmem(Neden:1 kişide dahi kaçak bir şey çıksa saatlerce beklemek zorundasınız)
5-Ulusal ajans aylık 320 Euro hibe veriyor.Bu da neredeyse 1450 lei/ron civarı yapar ki size yeter.Romanya ucuz bir ülke daha önce de belirttiğim gibi.aileniz de biraz yollarsa rahat edersiniz.Yurtdışı'na başka ülkelere gitmek istiyorsanız biraz daha paranız olsa iyi olur ama genelde yetecek paranız.;)Gitmeden önce hibenin %80'ini alıyorsunuz dönünce de %20'lik kısımı alıyorsunuz.(Toplu ödeme yapılıyor gitmeden önce;dönünce de kalan yüzde 20 hesaplanıp veriliyor)
6-Derslerden geçemezsek düşüncesi oluşmasın.Öğretmenler çok anlayışlı ve sizi sıkıntıya sokmayacaklardır. Emin olabilirsiniz.;)





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder